Om showphoto.se

Anders

Jag som står bakom showphoto.se heter Anders Lönnquist. Jag har fotograferat sedan 60-talet, då jag fick en gammal 6*9 cm bälgkamera av min farfar. (se blogginlägg om min gamla kamera) Så då förstår du att jag har några år på nacken. Jag är i stort sett självlärd med undantag från de senaste åren då jag gått några universitetskurser i digital bildbehandling och visuell kommunikation. I övrigt har jag en lång livs- och arbetserfarenhet. Jag har varit egen företagare under mer än 20 år och arbetat som frilansare i mer än 25 år. I unga år har jag studerat musik. Fotograferat har jag gjort under alla år.

Jag älskar att fotografera och älskar att lära ut.

Att lära ut

Under hela mitt liv har jag undervisat. Det började redan i tidiga tonåren. Ämnet var då främst musik, men även fotografering, framkallning och kopiering. Under min tid som frilansare har jag också arbetat som utbildare. Jag har alltid haft en passion för att ge mina kunskaper vidare till andra och försöka få andra att se allt det fantastiska som finns runt oss.

På senare år har jag undervisat främst i fotografering och digital bildbehandling. Det har gällt skräddarsydd undervisning men jag specialiserar mig inte inom något område utan nosar på det mesta. Är du intresserad av det så hör av dig till mig.

För något år sedan började jag skriva ner mina fototips i artiklar och  i bloggform. Tips och handledningar kan du hitta i Artikelbiblioteket. Tanken är att vem som helst ska kunna hämta kunskap därifrån utan att det kostar något. En liten gåva till er. Artiklarna följer ingen plan, utan ska ses som separata inspirationsinjektioner.

Min fotografering

Fotografer specialiserar sig ofta inom vissa genrer, som porträtt, landskap, arkitektur, mode mm. I fotobranshen poängteras det ofta hur viktigt det är att specialisera sig. I mitt fall skulle jag vilja säga att jag specialiserat mig på att inte vara specialiserad. 🙂 Kanske beror det på min passion för att lära ut?

Däremot finns några områden som ligger mig speciellt varmt om hjärtat. Eftersom jag har ett genuint intresse för människor brinner jag för porträttfotografering. Och jag menar porträtt i alla former. Grupporträtt som t.ex. familjeporträtt är väldigt roligt att göra, där jag vill skapa känsla av gemenskap, men även enstaka personer som jag gärna vill komma närmre in på livet. Jag gör även traditionella porträtt som t.ex. studentporträtt i studio eller på annan plats.

Jag älskar också att fotografera landskap och stad. De klimatskiftningar vi har i Sverige är fascinerande. Man behöver inte åka långt för att uppleva fantastiska landskapsvyer. Staden är också en fotografiskt outsinande källa.

Det är roligt att fotografera. Skrattet är alltid nära och jag vill att en fotosession även ska bli ett minne för modellen.

Jag älskar att exprimentera. Inom fotografin kommer alltid nya trender. Det är alltid lika spännande att testa och ibland kanske man själv kan komma på en liten extra knorr som ingen annan tänkt på.

Jag fotograferar digitalt, men har inte övergett den analoga tekniken. Jag anser att varje teknik har sina för och nackdelar. Jag ser inte den digitala tekniken som något som ersätter den analoga. De båda teknikerna kan verkligen fungera samtidigt som parallella spår i bildskapandet. Faktum är att det är mer som förenar teknikerna än som skiljer dom åt, i alla fall när det gäller skälva fotograferandet.

Utrustning

Tillräckligt bra. Jag använder Sony, Canon, Adobe Lightroom och Photoshop. Bland min samling av analoga komeror använder jag småbildskameror, mellanformat och 4×5 tums storformat.

 

Mitt företag heter Consulo Media AB och innehar F-skattsedel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *